Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto
İLEK projesi çalıştayı yapıldı

İLEK projesi çalıştayı yapıldı

3 yıldır Karapınar’da uygulanan İLEK Projesi (Yerel Bütünleşik Çevre Bilgisi) projesi çalıştay toplantısı Karapınar’da gerçekleştirildi.

10.01.2016 / 11:27


3 yıldır Karapınar’da uygulanan İLEK Projesi (Yerel Bütünleşik Çevre Bilgisi) projesi çalıştay toplantısı Karapınar’da gerçekleştirildi.



 



Ziraat odası meclisi salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşlan Adıyaman Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek yüksek Okulu  öğretim görevlisi Doç Dr Erhan Akça” İLEK projesi “hakkında  bilgi verdi.



 



Doç Dr Akça İLEK Projesinin Japonya RIHN Enstitüsü ile dünyada 68 ülkede uygulandığını Türkiye ortağının ise Karapınar Ziraat odası olduğunu vurguladı.



Bu proje kapsamında Karapınar’ı model olarak tanıtmak istediklerini belirten Doç Dr Akça şunları kaydetti.



“ Karapınar elle ettiğimiz bilgiler ışığında bölgeden elde edilecek bilgileri, küresel sorunlara nasıl kullanabiliriz onun cevabını almak istiyoruz. Dünyada çölleşme ve kuraklık en büyük sorun.1990 yılından sonra sıcaklıklar da artış var. Sıcaklığın yaşandığı gün sayısı sürekli artmaktadır. Yağışlar % 5 azalmaktadır. Bu da yetiştirilen ürünlerde verim kaybına yol açmaktadır. Bu proje sonunda arazi çalışmaları ile toplumsal denemeleri bütünleştirip ortaya çıkartacak proje çerçevesi, küresel çevresel problemleri çözmek üzere yerel deneyimi güncel teknolojilerin kullanımı gösterecek dünya çapında büyük bir deney olacaktır”



 



Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof Dr Süleyman Soylu, Karapınar’da Ürün çeşitliliğinin 40 yıl önce tek  veya 2 olduğunu kaydetti. İlçenin şimdiler de Poli kültürün hakim olduğu bölge konumda olduğunu belirten Prof Dr Soylu, şunları ifade etti: “ Karapınar toprak bakımından acı tecrübeleri yaşamış bir yer. Toprağın kıymetini bilen bir topluluk. Karapınar insanı toprağın önemini, suyun önemini kavradı. Karapınar topraktaki biyolojik canlığın kendisine nasıl dönüş yapacağını çok iyi biliyor. Bölge insanı modern çiftçilik yapmaya başladı. Hayvancılıktan çıkan ürünleri toprağa geri katmayı öğrendi. Karapınar’lı toprağın kalitesini öğrendiği için mutluyum. En modern sulama sistemleri Karapınar da uygulanıyor”



 



Programa Adıyaman Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek yüksek Okulu öğretim görevlisi Doç Dr Erhan Akça, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof Dr Süleyman Soylu, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd Dç Dr Mehmet Şahin,  Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürü Durmuş Ali Çarkacı,Konya Sulama Birliği Başkanı Şaban Güven,Karapınar ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner,STK başkanları ve çiftçiler katıldı.


Etiketler:
Bu 2808
YAZARLAR